Att byta fack

Vill du byta fackförbund, men kommer inte till skott för att du tycker att det verkar knepigt och svårt med bytet? Tänk om. Att byta fackförbund är väldigt enkelt och oftast kan du få bra hjälp från det fackförbund du vill byta till. De kan oftast hjälpa dig genom hela processen och ordna det som krävs. Ibland kan det vara nödvändigt att höra av dig till ditt gamla fackförbund och begära att få gå ur, men svårare än så är det inte.

Fritt att lämna

När du väljer att lämna ditt gamla fackförbund kan du få frågan varför du vill avsluta ditt medlemskap, men kom ihåg att du inte måste svara på frågan om du inte vill ange varför. Ett medlemskap i facket är alltid frivillig och därmed finns inget tvång på att förklara varför du väljer att gå ur.

Det finns flera anledningar till att man kan vilja byta fackförbund och den mest naturliga är att man helt enkelt byter bransch och då passar inte längre ens gamla medlemskap. En annan anledning är att man hittat bättre förmåner och villkor i ett annat fackmedlemskap som kan sänka månadskostnaderna. Av den anledningen lönar det sig att jämföra fackförbund för att se vilket som passar dig och din arbetslivssituation bäst.

Tänk på detta när du ska byta

De flesta fackförbund tillämpar en viss uppsägningstid, ibland så lång som några månader. Du kan alltså inte gå ur så snabbt du vill så ha det i åtanke när du ska byta fackförbund så att du inte står med dubbla medlemskap i onödan, vilket innebär dubbla avgifter. Detsamma gäller åt andra hållet, så att det inte blir glapp i medlemskapen. Kom också ihåg att kolla upp medlemsvillkoren i det nya fackförbundet så att du lever upp till de krav som finns för att vara medlem.